EQUILIBRI EMOCIONAL

Al llarg de la nostra vida ens trobem davant de circumstàncies en les que ens hem trobat davant d’un conflicte que no hem sabut resoldre, normalment ens han agafat per sorpresa, sols i amb una càrrega emocional. Posteriorment, com que no ho varem solucionar la primera vegada, la Vida et va donant noves oportunitats i et trobes amb circumstàncies similars per veure si a la segona va la vençuda, o la tercera, o les vegades que calgui. El cert és que repetim conflictes dels que ens costa sortir-nos-en per la càrrega emocional que porten i llavors no veiem clarament quina ha de ser la nostra reacció.

Som animals racionals? Potser sí, però fonamentalment som animals emocionals i ens movem per emocions, no per raons. La nostra lògica és emocional i fins que no veiem clar el nostre mapa emocional no veiem clara la sortida del laberint en el que hem caigut.

D’acord, d’acord, em diràs. I què fem doncs?

Realment, quan estàs al mig d’un conflicte, costa resoldre’l  per la pertorbació emocional  a la que s’està sotmès. En canvi, quan ho observes des de fora del conflicte i com que comptes amb la experiència de les vegades en les que no ho has resolt, és més fàcil veure que és el que en realitat està passant. Per exemple, es pot ampliar el marc del que està passant i veure-ho fixant-nos més amb l’entorn, també es pot mirar el que passa des d’una altra posició i fins i tot podem observar quin significat li hem donat al que ha passat. Des d’una altra distància, havent vist altres posicions possibles i a la vista del significat que li hem donat al que ha passat, tenim la possibilitat de donar-nos a nosaltres mateixos noves orientacions i noves interpretacions.

La mateixa pluja no té el mateix significat en temps de sequera que en temps d’inundacions i el mateix camp no té el mateix significat per a un pagès que per a un arquitecte o per a una família que vol anar de picnic el cap de setmana.